Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Οργάνωση συνταγών: Η λύση...

Ουφ τελείωσα. Οκ έχω ακόμα πράγματα να κάνω αλλά το μεγαλύτερο μέρος τελείωσε και ότι έχει μείνει μπορεί να γίνει σταδιακά και με το πάσο μου.

Φιλική συμβουλή: προσπάθησε να δεις από νωρίς ποιος τρόπος οργάνωσης συνταγών σε βολεύει ή υποψιάζεσαι ότι θα σε βολέψει μετά από κάποια χρόνια που θα έχεις αρκετές συνταγές. Έτσι δεν θα πνιγείς από τον όγκο της δουλειάς (και των συνταγών) γιατί θα προσθέτεις τις συνταγές σου σταδιακά και με τάξη.
Αν τελικά σε πάρει η χιονοστοιβάδα των συνταγών και πελαγώσεις, όταν τελικά κάνεις το βήμα να τις οργανώσεις ΜΗΝ το κάνεις μια και έξω. Πολύ κουραστικό πίστεψέ με!

Μετά κόπων και βασάνων...

Ταντααααααά! Τα δικά μου, φτιαγμένα από τα χεράκια μου και χωρισμένα καταπώς με βολεύουν ντοσιέ συνταγών!

Τα βήματα και αναλυτική παρουσίαση (τόσο κόπο έκανα να μην το παινευτώ?)

1) Αρχικά αγοράζουμε τους ντοσιέ ή τον ντοσιέ μας
Διάλεξα 4 κρίκων για μεγαλύτερη σταθερότητα των σελίδων και με θέση για εξώφυλλο και ράχη, γιατί ήθελα να μπορώ ναι "παίξω" με το εξώφυλλο. Επέλεξα αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος ντοσιέ από αυτό που χρειάζομαι αυτή την στιγμή έτσι ώστε να με καλύψει για αρκετό καιρό ακόμα (αν είμαι τυχερή για χρόνια ολόκληρα-αν και τώρα πια θα είναι εύκολο να φτιάξω και επιπλέον ντοσιέ αν χρειαστεί καθώς η βασική προεργασία έχει ήδη γίνει). Πήρα 2 ντοσιέ γιατί είχα ήδη αποφασίσει να τους χωρίσω σε φαγητά και γλυκά.

2) Φτιάχνουμε το εξώφυλλο
Μπορεί να λένε να μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, άλλα όσο να πεις ένα ελκυστικό εξώφυλλο είναι πολύ καλύτερο από ένα αδιάφορο. Πόσο μάλλον κάτι που θα βλέπεις πολύ συχνά και για χρόνια. Επέλεξα κάτι πολύ απλό. Ουσιαστικά είναι απλά μια λευκή σελίδα με κομμένα γράμματα από ένα μπλοκ χειροτεχνίας που είχα από γνωστό παιχνιδομάγαζο. Θα μπορούσα να εκτυπώσω κάποιο εξώφυλλο καθώς βρήκα πολλά templates στην αναζήτηση που είχα κάνει αρχικά, αλλά τελικά αποφάσισα να το κάνω πιο "χειροτεχνία". Τα εξώφυλλα είναι κοινά και για τα 2 ντοσιέ. Τις ράχες όπως βλέπετε τις έκανα διαφορετικές για να ξεχωρίζω τα φαγητά από τα γλυκά.


3) Σε ένα πρόχειρο χαρτί χωρίζουμε σε ποιές και πόσες κατηγορίες και με ποιά σειρά θέλουμε να έχουμε τις συνταγές μας.
Οκ το παραδέχομαι ίσως και να το παράκανα λιγουλάκι. Αλλά για μένα άξιζε. Τώρα θέλω να φτιάξω πχ κοτόπουλο, πάω στην καρτέλα με τις αντίστοιχες συνταγές. Το ίδιο και με τα γλυκά, πχ τρουφάκια. Για τις κατηγορίες με βοήθησε και η κατηγοριοποίηση που έχουν οι συνταγές της παρέας. Μιας και είναι ένα site που χρησιμοποιώ και με έχει βολέψει το πως χωρίζει τις συνταγές, τι πιο εύκολο και πιο λογικό (για μένα τουλάχιστον) να έχω τον ίδιο ή έστω παρόμοιο διαχωρισμό και στα ντοσιέ μου.
Οι κατηγορίες είναι:
Σάλτσες
Σαλάτες
Ορεκτικά
Σούπες
Πίτες
Ρυζότο
Ζυμαρικά
Όσπρια
Λαχανικά
Μοσχάρι
Χοιρινό
Κοτόπουλο-Γαλοπούλα
Κιμάδες
Αρνί-Κατσίκι
Κουνέλι
Διάφορα (ότι δεν ανηκεί τις πιο πάνω κατηγορίες πχ κυνήγι)
Ποτά (συνταγές για λικέρ και κοκτέιλ)

Σοκολάτα (γιατί αξίζει μια κατηγορία από μόνη της)
Γλυκά κουταλιού
Μαρμελάδες
Με φρούτα
Τάρτες
Τρουφάκια
Τούρτες
Κορμοί
Κέικ
Μπισκότα
Κρέμες
Σιροπιαστά
Ζύμης
Σορμπέ
Διάφορα
Ζύμες (πχ ζύμη για πίτσα ή κρέπα)

4) Παίρνουμε τον αντίστοιχο αριθμό με τις κατηγορίες μας διαχωριστικά.
Χρησιμοποιήσα πλαστικά διαχωριστικά για να αντέξουν στην χρήση και έγραψα με μαρκαδόρο τις κατηγορίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις διαχωριστικά αλλά βρήκα αυτόν τον πιο εύκολο, τον λιγότερο μπελαλίδικο και υποψιάζομαι και τον πιο φθηνό (ή έστω από τους φθηνότερους). Πήρα διαχωριστικά 5 θεμάτων γιατί αυτά ήταν με αρκετά μεγάλο "αυτάκι" για να μπορώ να γράψω άνετα.

5) Παίρνουμε τις διαφάνειες που μας βολεύουν.Πήρα κάποιες που χωράν κάρτες 10x15 από περιέργεια πιο πολύ και κυρίως τις διαφάνειες που χωράν 2 Α5. Τις βρήκα σαν διαφάνειες για φωτογραφίες. Και φυσικά τις κλασικές διαφάνειες Α4 που έτσι και αλλιώς είχα.


6) Βάζουμε στις διαφάνειες τις συνταγές μας και τις τοποθετούμε στην αντίστοιχη κατηγορία.Το ντοσιέ μας είναι έτοιμο! Τώρα μπορείς να προσθέσεις όσες νέες συνταγές τραβά η όρεξή σου. Αφού υπάρχουν ήδη οι κατηγορίες είναι πολύ εύκολο πλέον και χρειάζεσαι ελάχιστο χρόνο.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Οργάνωση συνταγών : Η αναζήτηση...

Ελεγα την προηγούμενη εβδομάδα για την αναζήτησή μου μιας πετυχημένης μεθόδου οργάνωσης συνταγών και για τους πόσους πολλούς τρόπους βρήκα για να κάνω κάτι τέτοιο. Είναι να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο που τόσα χρόνια δεν είχα κάνει αυτό το βήμα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Στους ψηφιακούς τρόπους οργάνωσης δεν θα αναφερθώ, καθώς δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιούσα (χωρίς να σημαίνει οτι είναι κατώτεροι), έτσι τους κοίταξα εντελώς στα πεταχτά.

Την κλασική μέθοδο "μολύβι και χαρτί" όμως την έψαξα παραπάνω. Κυρίως αν όχι κατ'αποκλειστικότητα σε ξένα site. Τι να πω.... Την οργάνωση συνταγών την έχουν αναδείξει σε επιστήμη! Δεν με πολυαπασχόλησαν τα έτοιμα κιτ (αν και υπάρχουν πάρα πολλά) γιατί εκτός του οτι θα μου ερχόταν ο κούκος αηδόνι για να τα αγοράσω μου στερούσαν και την χαρά της δημιουργίας. 'Ολα τα παράκατω που γράφω είναι λύσεις που πέρα από "αγοραστές" μπορούν να γίνουν και με "φτιάξτο μόνος σου"

1η μέθοδος: Κουτιά με κάρτες συνταγών


πηγή: www.countryliving.com (Έχει και οδηγίες για το πως μπορείς να το φτιάξεις)

Φανταστικά κουτιά με κάρτες συνταγών κυρίως 10x15. Πολύ όμορφη σαν λύση, άσε που μπορείς να έχεις το κουτί και πάνω στον πάγκο της κουζίνας γιατί είναι τόσο κουκλίστικα που τα χρησιμοποιείς και για διακόσμηση.
Σαν λύση για μένα έχει κάποια μειονεκτήματα και για αυτό δεν την προτίμησα.
Το μέγεθος της κάρτας το βρίσκω αρκετά μικρό. Εκτός και αν μιλάμε για συνταγές τόσο πολύ χρησιμοποιημένες που απλά θες κάποια επιγραμματικά στοιχεία (πχ ακριβή υλικά) για να στις θυμίσουν. Επιπλέον δεν μου δίνουν λύση για το τι θα κάνω όλα αυτα τα αποκόμματα με συνταγές που έχω μαζέψει. Θα καθίσω να τις αντιγράψω σε κάρτες? Και αν δεν μου αρέσει τελικά η συνταγή? Τσάμπα τόσος κόπος και χρόνος? Το να φτιάξω πρώτα την συνταγή και να αποφασίσω αν θα την κρατήσω έτσι ώστε να την καθαρογράψω με αφήνει σχεδόν στην ίδια κατάσταση με αυτή που ξεκινάω. Χάος από συνταγές...

2η μέθοδος: Φωτογραφικά άλμπουμ

πηγή: etsy

Παρόμοια μέθοδος με την παραπάνω. Εχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι μπορείς να βρεις άλμπουμ και για μεγαλύτερο μέγεθος από 10x15, για παράδειγμα 13x18. Επίσης τα αποκόμματα των περιοδικών μπορούν να μπουν στην θήκες των φωτογραφιών. Αν όχι αυτούσια τουλάχιστον με λίγη χαρτοκοπτική κάτι μπορείς να κάνεις.
Τα μειονεκτήματα επίσης παράμοια με την μέθοδο του "κουτιου". Άσε που αν η συνταγή πιάνει και την πίσω σελίδα θα πρέπει να βγάζω την κάρτα ή το απόκομμα για να δω την πίσω μεριά. Επιπλέον οι θέσεις των συνταγών θα πρέπει να ψιλοπαραμένουν σταθερές εκτός και αν έχω την όρεξη (που δεν την έχω) να τις ξαναοργανώνω σε τακτά διαστήματα όταν δηλαδή καλύπτονται οι κενές θέσεις κάποιας κατηγορίας. Γιατί το να υπολογίσω από την αρχή τα παραραίτητα κενά ανά κατηγορία το βρίσκω απίθανο. Βέβαια θα μπορούσα ίσως να φτιάξω πολλαπλά αλμπουμ ανά κατηγορία ή κάτι τέτοιο. Αυτό όμως δημιουργεί ή θα δημιουργήσει μελλοντικά πρόβλημα χώρου. Και η ιδέα είναι να οργανώσω τις συνταγές μου όχι να τις ψάχνω (οργανωμένα ναι μεν) σε περισσότερα μέρη!

3η μέθοδος: Τετράδιο συνταγών
Όλοι όσοι είχαν κάποιο τετράδιο συνταγών σαν εμένα όταν ξεκίνησαν την συλλογή/καταγραφή των συνταγών τους είπαν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. Εκτός και αν έχουν βρει κάποιον τρόπο να χρησιμοποιούν τα τετράδια με αποτελεσματικό τρόπο έχοντας και τα γνωστά αποκόμματα που ξεφυτρώνουν από παντού και εμένα μου διαφεύγει. Αν ναι παρακαλώ πείτε το και σε μένα!

4η μέθοδος: Ντοσιέ με διαφάνειες.
Τα γνωστά ντοσιέ παρουσίασης με τις σταθερές διαφάνειες. Αν θυμάμαι καλά ξεκινάν από 10 διαφάνειες και φτάνουν τις 100. Δλδ μπορείς να βάλεις (αν μιλάμε για ολοσέλιδη συνταγή) από 20 έως 200 συνταγές. Και αν δεν είναι ολοσέλιδη η συνταγή αλλά βάζεις 2 συνταγές ανά σελίδα ο αριθμός διπλασιάζεται!
Πολλά τα καλά αυτής της μεθόδου αλλά έχει και αυτή το μειονέκτημα των "σταθερών" θέσεων των συνταγών. Εκτός και αν δεν σε νοιάζει και τόσο η κατηγοριοποίηση όπως εμένα και τις θες τις συνταγές σου και λίγο μπερδεμένες. Σε αυτή την περίπτωση είναι μια πολυ καλή λύση (και από τις πιο φθηνές μην σου πω).

5η μέθοδος: Ντοσιέ συνταγών
 

 
πηγή: craftystaci

 Και ναι τελικά παρόλη την αναζήτησή  μου ξαναγύρισα στην μέθοδο που χρησιμοποιούσα (ανεπιτυχώς ομολογουμένως) εδώ και κάποια χρόνια. Αυτή την φορά όμως είμαι αποφασισμένη να την κάνω να δουλέψει (αλλιώς είπαμε θα δουλέψει ανακύκλωση).
Κάτι που παρατήρησα είναι ότι όλα τα ντοσιέ που χρησιμοποιούσαν είχαν 3 κρίκους. Πάνω, κάτω και στην μέση. Στην Ελλάδα τέτοιο ντοσιέ δεν έχω δει ποτέ, αλλά φαντάζομαι και αυτοί με τους 4 κρίκους την ίδια ακριβώς δουλειά κάνουν. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα ντοσιέ με 2 κρίκους. Θα μου πεις τους είχες ήδη και δεν τους αγόρασες επί τούτου. Σωστό αυτό αλλά και να αγόραζα πάλι με 2 κρίκους θα έπαιρνα. Δεν φταίω εγώ που όσα ντοσιέ έβρισκα χαριτωμένα είχαν 2 κρίκους.
Το μειονέκτημα όμως των 2 κρίκων είναι οτι δεν κρατάν τις σελίδες και τόσο σταθερές. Και όταν το ντοσιέ το αποθηκευεις όρθιο οι σελίδες γλιστράνε προς τα κάτω. Εκτός και αν χρησιμοποιείς κλασέρ που έχουν αυτό το έλασμα για να μένουν σταθερές οι σελίδες. Αλλά χαριτωμένο κλασέρ με έλασμα πέρα των χρωματιστών για γραφείο δεν έχω δει. Άκυροι λοιπόν οι 2 κρίκοι. Κρίμα και είχα σταμπάρει ένα πολυ χαριτωμένο ντοσιέ με cupcakes.
Κάτι άλλο που είδα είναι ότι χρησιμοποιούσαν πολύ διαφανείς θήκες. Καλά τέτοιες είχα και εγώ. Χρησιμοποιούσαν όμως και διαφάνειες που μπορείς να βάλεις την γνωστή πλέον κάρτα 10x15. Χμ ενδιαφέρον. Όπως έχω ξαναπεί την θεωρώ μικρή σαν διάσταση, αλλά για καλή μου τύχη βρήκα διαφάνεια που χωράει 2 Α5 ανά σελίδα. Τώρα μάλιστα αυτή είναι μια χορταστική διάσταση για τις μεγαλύτερες ή πιο αναλυτικές συνταγές!
Ανακάλυψα επίσης που είχα χάσει το παιχνίδι με τον αρχικό ντοσιέ μου. Στην κατηγοριοποίηση και των διαχωρισμό τους. Μέχρι τώρα είχα χωρισμένες τις συνταγές μου στις εξής βασικές κατηγορίες: ορεκτικά, κυρίως, διάφορα φαγητά (πχ σαλάτες, σούπες) και σε διαφορετικό ντοσιέ τα γλυκά. Όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερη σειρά. Για παράδειγμα στα κυρίως έβρισκες και δοκιμασμένες και αδοκίμαστες συνταγές ανακατεμένες χωρίς έστω ένα σελιδοδείκτη έτσι για τους τύπους. Ήξερα ότι στην αρχή του ντοσιέ θα βρω τα ορεκτικά, στην μέση τα κυρίως και στο τέλος τα υπόλοιπα. Όταν πρόσθετα μια καινούργια συνταγή απλά άνοιγα τον ντοσιέ στην αντίστοιχη γενική θέση και έβαζα τη νέα διαφάνεια.
Άντε μετά να βρεις το χοιρινό με δαμάσκηνα που είχες φτιάξει κάποτε και θες να ξαναφτιάξεις. Γιατί γιατί γιατί δεν τα είχα χωρίσει σε κατηγορίες και δεν είχα βάλει σελιδοδείκτες τόσα χρόνιααααα. Α ναι, γιατί όταν το πρωτοέφτιαξα ήθελα απλά να μπουν οι συνταγές κάπου μαζεμένες και να φύγουν από τον φάκελο με λάστιχο που ήταν.

Πήρα νέες ιδέες, εντόπισα τι λάθη είχα κάνει και δεν λειτουργούσε η μέθοδος και με ανανεωμένη όρεξη και ξεκάθαρο πλάνο ξεκίνησα την δημιουργία του ντοσιέ συνταγών μου vol 2.
Για να δούμε τι θα καταφέρω αυτή την φορά...

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Οργάνωση συνταγών: Η αρχή...

Χμμμμ. Σκεφτόμουν οτι έχω καιρό να γράψω στο blog μου και σήμερα που τελικά το αποφάσισα είδα οτι απο την τελευταία ανάρτηση έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια!!!! Καλέ πως περνάει έτσι γρήγορα ο καιρός! Μισό να ανοίξω κάνα παράθυρο να μπει καθαρός αέρας και να πιάσω το ξεσκονόπανο να ξαραχνιάσω λίγο.


Οκ, πάμε στο θέμα μας.

Μαζεύω συνταγές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αποτέλεσμα? Εκατοντάδες συνταγές σκορπισμένες σε 2-3 σημεία. Αποκόμματα από περιοδικά, εκτυπώσεις από το νετ, συνταγές από συσκευασίες, χαρτάκια και παραχαρτάκια με χειρόγραφες συνταγές, τετράδια, μπλοκ σημειώσεων, βιβλία, περιοδικά κτλ κτλ.
Από όοοοοοοοοοοολες αυτές τις συνταγές, κάποιες τις έχω δοκιμάσει, κάποιες άλλες θέλω σαν τρελή να τις δοκιμάσω και κάποιες θέλω να τις δοκιμάσω αλλά δεν καίγομαι κιόλας. Ενας από τους λόγους που μένουν αχρησιμοποίητες και απλά πιάνουν χώρο είναι γιατί όταν θέλω να βρω κάποια συνταγή χρειάζομαι πολύ χρόνο, τις περισσότερες φορές δεν την βρίσκω γιατί μετά από κάποια ώρα εκνευρίζομαι, βαριέμαι, τελικά φτιάχνω κάτι που το έχω εύκολο από μνήμης και ξαναπέφτουν στην λήθη μέχρι να μου έρθει ξανά η έμπνευση να δοκιμάσω κάτι καινούργιο και ξαναμανά από την αρχή ο ίδιος κύκλος.
Κάποια στιγμή λοιπόν με έπιασαν τα νεύρα μου με όλο αυτό το χάος και αποφάσισα να το οργανώσω. Ξέθαψα κάποια ντοσιέ που είχα και εγώ δεν ξέρω από πότε, πήρα και μερικές (οκ πολλές) διαφάνειες να βάλω στα ντοσιέ και ξεκίνησα δουλειά.
Αφού έβαλα τις συνταγές μου στις διαφάνειες και τις χώρισα σε 2 ντοσιε (φαγητά και γλυκά) λέω ωραιότατα οργανωθήκαμε, τακτοποιηθήκαμε τώρα θα είναι πιο εύκολη η αναζήτηση των συνταγών και θα αρχίσω σιγά σιγά να φτιάχνω όλα αυτά που τόσο καιρό αναβάλω γιατί τα έχω χαμένα μέσα στο χάος. Φτου σου κοπελάρα μου που οργάνωσες τις συνταγές σου!
Εμ δε! Το μόνο που άλλαξε ήταν οτι αντί να ψάχνω σε 2-3 σημεία έψαχνα σε ένα μόνο. Κατά τα άλλα ο ίδιος κύκλος. Ψάξιμο, εκνευρισμός, παραίτηση, ας φτιάξω καλύτερα κάτι που έχω ξαναφτιάξει χ φορές και μου είναι εύκολο.
 
Ε όχι! Δεν μπορεί να είμαι η μόνη που αντιμετωπίζω αυτό το πρόβλημα! Επιασα λοιπόν τον φίλο μου τον Γούγλη και του λέω το και το, καμμιά ιδέα να οργανώσω τις συνταγές μου λίγο καλύτερα? Μαράκι, μου λέει, το μόνο εύκολο, μπες, δες και ξεστραβώσου!
Και ξεστραβώθηκα, κυρίες και κύριοι. Χιλιάδες σελίδες με ιδέες και λύσεις για την οργάνωση των συνταγών και όχι μόνο. Για το και όχι μόνο θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρών ας μείνουμε στις συνταγές.

Εφαρμογές και εργαλεία για την οργάνωση συνταγών στο κινητό, το tablet κτλ. Ενδιαφέρουσες δεν λέω. Ειδικά μια που πέρα από το να γράψεις κατευθείαν την συνταγή σου, μπορούσες να σκανάρεις μια συνταγή και να μπει στο αρχείο σου καθώς επίσης και να προσθέσεις συνταγές απο site και blogs. Και τις εκτύπωνες κιόλας αν ήθελες. Ωραιότατες εφαρμογές και με πολύ καλές κριτικές από τους χρήστες τους που πίνουν νερό στο όνομά τους.

Περί ορέξως κολοκυθόπιτα. Εγώ όμως θέλω κάτι απτό, να το ξεφυλλίζω, να το βάζω πάνω στο πάγκο δίπλα στην κατσαρόλα (καλά όχι δίπλα γιατί θα το κάνω χάλια αλλά λέμε), να το κληροδοτήσω στην κόρη μου βρε αδελφέ! (καλά δεν έχω ακόμα κόρη αλλά λέμε). Ευτυχώς για μένα υπάρχουν και άλλοι που δεν δελεάζονται από τα καλά της τεχνολογίας και επιμένουν στο πατροπαράδοτο μολύβι και χαρτί, με μια τσακπινιά όμως.

Να είναι καλά οι άνθρωποι γιατί ξόδεψαν εργατοώρες όχι αστεία για να τα βρει η αφεντομουτσουνάρα μου έτοιμα στο πιάτο μου. Και είναι τόσοι καλοί που έχουν και οδηγίες βήμα-βήμα και με templates δωρεάν για να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια αν δεν σε πειράζει που είναι στα αγγλικά. Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου αν τα υλικά είναι γραμμένα ingredients. Την δουλειά μας να κάνουμε. Άλλωστε τόσο κόπο κάναν οι άνθρωποι μην είμαστε και αχάριστοι.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν θα ανασκουμπωθώ και θα οργανώσω ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μία και για πάντα τις συνταγές μου. Και αν δεν δουλέψει και αυτή την φορά θα πάνε όλα για ανακύκλωση σας το λέω. Και ο κακομοίρης ο άντρας μου θα μείνει καταδικασμένος να τρώει τα ίδια και τα ίδια!

Νεώτερα την άλλη εβδομάδα γιατί σα να με έπιασε λίγο γλωσσοδιάρροια...