Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Οργάνωση συνταγών: Η λύση... οι λεπτομέρειες και το μετά...

Οι λεπτομέρειες...
Κάποιες μικρές λεπτομέρειες και διευκρινίσεις...

Όταν έβαλα τα διαχωριστικά στο ντοσιέ παρατήρησα ότι οι διαφάνειες είχαν το ίδιο πλάτος με τα διαχωριστικά! Αποτέλεσμα τα "αυτάκια" δεν ξεχώριζαν καθόλου. Ευτυχώς βρήκα όμως αυτο:
Αυτοκόλλητες ταινίες αρχειοθέτησης λέγονται (ή τουλάχιστον έτσι έγραφε το ταμπελάκι). Το κόλλησα άκρη άκρη σε κάθε διαχωριστικό και έτσι πλέον ξεχωρίζουν.


Όταν έψαχνα για το πως θα οργανώσω τις συνταγές μου βρέθηκα στο δίλλημα πως θα ξεχωρίσω τις δοκιμασμένες από τις αδοκίμαστες συνταγές.
Μια ευρέως διαδεδομένη λύση είναι να κρατάς χωριστά τις αδοκίμαστες συνταγές και στο ντοσιέ να μπαίνουν μόνο οι δοκιμασμένες και επιτυχημένες συνταγές. Μια απλή λύση ήταν να τις βάλω στο τέλος του αντίστοιχου άλμπουμ σε ένα φάκελο με κουμπί. Μια άλλη πολύ όμορφη και έξυπνη λύση ήταν με θήκες περιοδικών και φακέλους ανα κατηγορία.
 

Έλα που εγώ θέλω να τις χαζεύω για να δω αν κάποια από τις αδοκίμαστες μου κάνει όρεξη να την δοκιμάσω! Άρα το να τις έχω όλες μαζί σε έναν φάκελο δεν βολεύει γιατί θα πρέπει να τις βγάζω κάθε φορά έξω, να τις αραδιάζω στο τραπέζι για να διαλέξω αν διαλέξω κάποια από τις καινούργιες και να τις ξαναμαζεύω.
Μία λύση θα ήταν η δημιουργία ξεχωριστού ντοσιέ με τις αδοκίμαστες αλλά για να μην πέσουν στην λήθη θα έπρεπε να το φτιάξω αντίστοιχα με το ντοσιέ των δοκιμασμένων. Ενδιαφέρον σαν ιδέα και θα δούλευε κιόλας αλλά επιπλέον κόπος και χρήμα.
Τελικά έκανα το πιο απλό. Αγόρασα επιπλέον διαχωριστικά και στο τέλος κάθε κατηγορίας πίσω από τις δοκιμασμένες συνταγές έβαλα ένα διαχωριστικό χωρίς το επιπλέον πλαστικούλι για να βγαίνουν πιο έξω. Δεν με πειράζει που είναι το ίδιο πλάτος με τις διαφάνειες γιατί την δουλειά για την οποία τα θέλω την κάνουν. Αν ξεχώριζαν καθαρά σαν υποκατηγορία πιστεύω πιο πολύ θα με μπέρδευαν από ότι θα με βοηθούσαν. Χρησιμοποίησα διαχωριστικά 10 θεμάτων γιατί δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι πάνω στο "αυτάκι" τους. Και χρησιμοποίησα διαχωριστικά παρόμοια με τις "κανονικές" κατηγορίες μου επειδή είναι και αυτά πλαστικά, άρα αντοχής. Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με απλό χρωματιστό χαρτί σε διαφάνεια. Απλά χρωματικό χαρτί δεν είχα και στο γνωστό παιχνιδομάγαζο τα διαχωριστικά ήταν σχεδόν τσάμπα.

Και ήρθε η ώρα να τακτοποιήσω τις συνταγές μου κάποιες από τις χειρόγραφες ήταν σχεδόν πατσαβούρια και κάποιες από τις εκτυπωμένες (κυρίως απο το νετ) έπιαναν πολύ χώρο χωρίς ουσία. Για συνταγή που είναι 5 γραμμές δεν χρειάζεται να έχω ολόκληρη σελίδα!
Πάλι με αναζήτηση βρήκα πολλές προφόρμες για την δουλειά που τις ήθελα αλλά δυστυχώς δεν με κάλυπτε καμμία. Μεταξύ μας μια χαρά μπορούσα να χρησιμοποίησω κάτι έτοιμο αλλά με πιάσαν οι παραξενιές μου. Τελικά έφτιαξα την δικιά μου και ησύχασα. Μία κάρτα που βρήκα πολύ χαριτωμένη και σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω ήταν αυτή:
 
πηγή: www.vertex42.com  
Με το επιπλέον πλεονέκτημα του ότι μπορείς να την συμπληρώσεις στο word. 

Για να πω την αλήθεια οι δικές μου κάρτες μπορεί να μην είναι το κάτι ιδιαίτερο ίσως αλλά είναι ακριβώς όπως τις θέλω. Είναι απλές, με την "χωροταξία" που με βολεύει, μπόλικο χώρο να για γράφω, δύο όψεων αν χρειαστεί και επιπλέον έχουν και την χαριτωμενιά τους (λέμε τώρα) χωρίς όμως να χρειάζεται να αδειάσω το μελάνι του εκτυπωτή για να τις τυπώσω.
Η μία είναι σκέτη για να μπορώ να γράφω κείμενο στον υπολογιστή και να τις τυπώνω κατευθείαν και η άλλη με γραμμές για να γράφω χειρόγραφα αν χρειαστεί.
Και επειδή είμαι και βολεψάκιας τις εκτύπωσα κατευθείαν σε χαρτί Α5.
Εκτός απο Α5 έφτιαξα και Α4 αλλά και 10x15 που γκρίνιαζα οτι είναι μικρό σας μέγεθος. 

Το μετά...
Ένα έχω να πω: το νέο σύστημα δουλεύει ΤΕΛΕΙΑ!!!!

Ήδη από όταν έφτιαχνα ακόμα τα ντοσιέ συνταγών μου είχα αποφασίσει οτι μόνο να τα φτιάξω δεν λέει κάτι. Θα πρέπει και να τα χρησιμοποιώ έτσι ώστε να δοκιμάσω επιτέλους όλες αυτές τις συνταγές που μάζευα χρόνια.

Από κοινού με τον σύζυγο (άλλωστε είναι και το "πειραματόζωο") αποφασίσαμε να φτιάχνω μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα μια καινούργια συνταγή. Αν μας αρέσει  μπαίνει στην θέση της, αν πάλι όχι πάει ανακύκλωση. Υπάρχουν και οι συνταγές του "ναι μεν αλλά", αυτές παραμένουν στην κατηγορία "αδοκίμαστες" μέχρι να τις ξαναφτιάξω.

Οι "ναι μεν αλλά" είναι συνταγές που μας αρέσαν αλλά θα ήθελαν κάτι διαφορετικό για να μας αρέσουν ακόμα περισσότερο ή θα έπρεπε να λείπει κάποιο συστατικό. Είναι δηλαδή οι συνταγές που θέλουν λίγο "πείραγμα" για να μπουν στην τελική τους θέση.

Στις "ξεκαθαρισμένες" συνταγές βάζω ένα αυτοκολλητάκι σε αυτές που θέλουμε να είναι στο καθημερινό μενού. Για να "κερδίσει" η συνταγή αυτοκολλητάκι θα πρέπει να είναι κάτι εύκολο (σχετικά) και που θέλουμε να τρώμε πιο συχνά από 2-3 φορές τον χρόνο. Για παράδειγμα ο μουσακάς δεν θα πάρει αυτοκολλητάκι (αν και θα 'θελα να τον τρώω πιο συχνά) γιατί θέλει αρκετή προετοιμασία και επιπλέον ο σύζυγος δεν τρώει μελιτζάνες.
Αν θέλει να το πάει κάποιος και ένα βήμα παραπέρα μπορεί να βάλει και ενα post-it  για να γράφει πότε έφτιαξε τελευταία φορά μια συνταγή. Ή με την λίστα των υλικών έτσι ώστε να πάει κατευθείαν στο super market.

Στην συνταγή  που είναι να φτιάξω μέσα στην εβδομάδα βάζω ένα συνδετήρα/σελιδοδείκτη για να την βρίσκω πιο εύκολα όταν έρθει η ώρα να μαγειρέψω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου